لیست اختراعات محمود حافظيه
گياهان دريايي از نظر ارزش غذايي قابليت جايگزيني منابع پروتئيني، ويتاميني و مواد معدني در جيره غذايي آبزيان پرورشي را دارند . خوشبختانه منابع عظيمي از گياهان دريايي در سواحل جنوبي كشور به صورت به ساحل ريخته شده، وجود دارند كه با توجه به كمبود پودر پروتئين ماهي و ميگو و همچنين گران شدن انها در بازار هاي بين المللي ، جايگزيني بخشي از آنها در جيره غذايي ميگو ، در اين آزمايش مورد تاييد و تثبيت قرار گرفت كه نه تنها با تيمار كنترل اختلاف معني داري نشان ندادند بلكه از حيث ميزان كلسترولFCR و رنگ پذيري گوشت ميگو نيز ارجحيت هايي را بوجود آوردند و قيمت تمام شده غذاي ميگو و متعاقب آن قيمت تمام شده توليد ميگو را كاهش داده اند. بنظر مي رسد اين موضوع تحولي در صنعت غذايي آبزيان پرورشي ايجد نمايد كه احتياج به همكاري و همفكري سازمانهاي ذينفع و از جمله وزارت جهاد كشاورزي، سازمان شيلات ايران و و كارخانه هاي توليد كننده غذا است.
گياه دريايي قهوه اي كه به وفور در سواحل جنوب كشور به عنوان يك دوريز از دريا و همچنين در مقادير بسيار بيشتر با قابليت برداشت از دريا در مناطق جذر و مدي وجود دارد طي فرآيند استاندارد شستشو و خشك و پودر گرديده به جاي بايندر هاي تجاري شيميايي و همچنين پرميكس هاي ويتامينه و مواد معدني قابليت بالايي در جيره غذايي ميگوي پاسفيد غربي نشان داد بهره گيري از اين گياه علاوه بر حفظ محيط زيست مناطق جنوبي كشور كه در اثر تجمع اين گياه و عفوني شدن آن مشكل ساز مي گردد، به كاهش هزينه هاي توليد جيره و در نتيجه كاهش هزينه هاي توليد محصول ميگو انجاميده ، استفاده از تركيبات شيميايي – تجاري گران قيمت غير دوستدار محيط زيست را كاهش خواهد داد. مدعيان حاضر ضمن انجام تحقيق درخصوص جايگزيني سطوح مختلف اين ماده ارزشمند در جيره غذايي ميگو پا سفيد، بعد از موفقيت در فرآيند ثبت اقدام به بسته بندي تجاري اين محصول براي اولين بار در كشور خواهند نمود.
حذف نيترات و فسفات از پساب هاي كشاورزي و صنعتي يكي از مباحث مهم زيست محيطي است. تاكنون روش هاي مختلفي براي حذف اين يون ها مورد توجه قرار گرفته است. كه استفاده از جاذب هاي طبيعي از جمله اين روشها به شمار مي رود. در اين تحقيق جلبك دريايي خشك شده به عنوان يك جاذب مناسب و ارزان قيمت به منظور تصفيه و حذف يون هاي نيترات و فسفات از محلول آبي و پساب بكار گرفته شد. براي تعيين فاكتورهاي موثر در جذب از سيستم ناپيوسته استفاده شد. همچنين اثر پارامترهاي مختلف مانند زمان، PH مقدار جاذب اندازه جاذب و غلظت اوليه آنيون ها بر ميزان جذب بررسي گرديد. مدت زمان لازم براي جذب يون نيترات 7 دقيقه و براي يون فسفات 30 دقيقه بود. بيشترين مقدار جذب در PH=9 انجام گرفت و با افزايش ميزان جاذب و كاهش سايز جاذب ميزان جذب افزايش يافت. نتايج تحقيق نشان داد كه ظرفيت جلبك دريايي در حذف فسفات بيشتر است ولي جذب نيترات با سرعت بيشتري صورت مي گيرد.
پرورش ميگو بهعنوان يكي از فعاليتهاي مهم آبزيپروري در جهان و ايران در حال توسـعه و گسترش است. غذا بعنوان يكي از مهمترين نهادههاي زنجيرهي توليد ميگو ، علاوه بر اثرگذاري مستقيم بر روي كميت و كيفيت توليد، بيش از نيمي از هزينهها را به خود اختصاص ميدهد. چنانچه كيفيت غذا ضعيف باشد و عمليات برداشت بخوبي انجام نگردد منجر به تحمل استرس هاي فراوان توسط آبزي پرورشي شده و بر گسترش عوارضي چون پوست اندازي ناشي از استرس، نرمي پوسته، سرقرمزي و غيره تأثيرگذار خواهد بود. بدين منظور توجه به عمليات برداشت محصول ميگوي پرورشي حائز اهميت بوده و انجام صحيح عمليات پرورش، برداشت و عمل آوري ميگو باعث حفظ كيفيت بافت و مشتري پسندي آن مي گردد. استفاده از آنتي اكسيدان هايي نظير ويتامينها ، اسيدهاي چرب غير اشباع، عصاره مخمر و ساير تركيبات ضداسترس موجب افزايش مقاومت ميگو در برابر استرس هاي محيطي نظير كاهش اكسيژن، افزايش دما، تغييرات شوري و ... به ويژه در زمان برداشت مي گردد. با توجه به اهميت موضوع و لزوم دستيابي به نتايج مطلوب، فرمولاسيون مربوط به جيره خوراكي قبل از برداشت ميگو بمنظور استفاده در مزارع پرورش ميگو طراحي گرديد.در اين مطالعه مواد مورد نياز براي ساخت خوراك ميگو در اندازه گيري، وزن و پودر شدند. مواد به دست آمده با همديگر مخلوط شد. در اين طرح ميزان 1750 ميلي گرم ويتامين E به ساير مواد اضافه و مخلوط شد و و خوراك ماهي ميگو ساخته شد.
ماهي معمولا در كار گاه هاي تكثير بصورت انبوه توليد مي گردند. يكي از مشكلات اساسي در تكثير ماهي موضوع رشد اندام هاي جنسي بوده كه در مديريت زمان تكثير بسيار موثر است. كارگاه هاي تكثير ماهي در شرايط فعلي بر اساس روند رشد تخمدان ماهي ها برنامه ريزي تكثير را تنظيم نموده لكن در بسياري از موارد از جمله كار گاه هاي تكثير ماهيان زينتي موضوع نا هماهنگي رسيدگي تخمدان در ماهي هاي مولد باعث صرف هزينه هاي زيادي مي گردد ( تعداي ماهي در يك زمان و تعداد ديگر در زمان ديگر به توليد مثل مي رسند) . در بسياري از كارگاه هاي پرورش ماهي مديريت توليد مثلي مولدين حائز اهميت بوده وبا كنترل روند رسيدگي اووسيت ها و تخمدان مي توان دربسياري از مراكز تكثير هماهنگي روند توليد مثلي را بر قرار ساخته و از هزينه هاي اضافه جلوگيري نمود . با بكار گيري عصاره گياه پنج انگشت مي توان به كنترل فيزيولوژيك توليد مثل ماهي ها پرداخته و زمان تخم ريزي ماهي هاي مولد در كارگاه هاي تكثير را كنترل نمود. اين عمل صرفه جويي اقتصادي را براي مديران كار گاه ها از منظر كاهش هزينه هاي تكثير و نيروي كارگري و نيز مدت زمان فعال بودن كار گاه ها و افزايش راندمان مربوط به فضاي كارگاه تكثير را به دنبال دارد. \\\\\\\\\\\\\\\\tلازم به ذكر است كه اين اختراع قابليت توسعه به تمامي كارگاه هاي تكثير و ماهيان كشور را داراست. استفاده از نتايج اين طرح امكان اعمال مديريت مناسب تر تكثير را مسير نموده و قابليت بكارگيري و انتقال دستاورد به تمام استانهاي مستعد را مهيا مي سازد.
موارد یافت شده: 5